A bababolt energetikai tanúsítványa gyorsan elkészült

Egy régi álmom nyomába eredve elhatároztam, hogy megnyitom bababoltomat. Persze ez nem a semmiből jött, több éves tervezgetés és egy igazán sikeres baba-webshop után úgy döntöttem, hogy beruházok egy boltba. Egy igazi, gyönyörű üzletbe. Az üzlethelyiséget hamar megtaláltam, az adásvételhez azonban szükség volt a bababolt energetikai tanúsítványára.

Ezt egyébként jogszabály írja elő, 2012-től az eladó ingatlanok esetében rendelkezni kell ezzel a tanúsítvánnyal. Így tudja a vevő, hogy milyen energiafelhasználású az ingatlan és nekem is fontos volt, hogy kedvező rezsiköltségeket lehessen elérni. Az épületen látszott egyébként, hogy jó állapotban van, szigetelt, a fűtése is korszerű, a nyílászárók is rendben voltak. Annyira tehát nem aggódtam, jó volt viszont, hogy ezt az energetikai tanúsítvány is alátámasztotta.

Az energetikai tanúsítvány ára 2021 kérdésre nincs egyértelmű válasz, hisz attól függ, hogy milyen és mekkora ingatlanról beszélünk. Az e-tanusitas.eu árai igazán kedvezőek e tekintetben és akár 12-24 órán belül is hozzájuthatunk az energetikai tanúsítványhoz. Hogy hogyan? A dolog a kapcsolatfelvétellel kezdődik, ezt követően egy telefonos egyeztetés következik, ami után egy előre megbeszélt időpontban a területileg illetékes kolléga elvégzi a helyszíni felmérést. Ilyenkor több dologra is figyelni kell, az épület jellegére, állapotára, hogy milyen a szigetelés, az ablakok, ajtók állapota, a fűtési rendszer és a melegvíz előállítási rendszer is tényező, amikor az energetikai beruházás a téma. Az energetikai tanúsítvány ára 2021 tehát sokféle tényezőtől függ.

Na de nézzük is pár példát, az e-tanusitas.eu honlapon ugyanis megtaláljuk ezeket az igen kedvező árakat. Nemcsak az árak kedvezőek, hanem a gyorsaság is. Sőt, ajándékot is kaphatunk, ha itt rendeljük meg a tanúsítvány elkészítését. Az ajándék pedig nem más, mint egy négyezer forint értékű Ingatlan Kisokos, amiben hasznos tanácsokat olvashatunk arról, hogy hogy tehetjük energiahatékonnyá otthonainkat.

Egyébként az ország bármely területéről hívható az e-tanusitas.eu és árgaranciát is vállalnak arra, hogy a legjobb árat itt kapjuk. Az energetikai tanúsítvány alapján 12 kategória van, a legjobb az AA++, a legrosszabb pedig a JJ. Ha itt rendeljük meg a tanúsítvány elkészítését és három hónapon belül új ingatlant vásárolunk, és az e-tanusitas.eu partnerügyvédjén keresztül kötjük meg az adásvételi szerződést, akkor ráadásul 50000 forint kedvezményt is kapunk az ügyvédi díjból. Így duplán jól járunk.

Na de nézzük is meg most az árakat. Először is jó tudni, hogy a helyszíni felmérés során a szakértő ellenőrzi az ingatlan lehűlő felületeit, aztán a nyílászárók minőségét és állapotát, ezt követően a padló, a födém és a fűtési rendszer állapotát, majd a melegvízellátó rendszert. Fontos, hogy a helyrajzi szám birtokában legyünk, ezt készítsük el.

Az energetikai tanúsítvány ára 2021 attól függ, hogy hol található az ingatlan és milyen a mérete, illetve lakásról vagy házról van-e szó.

Budapesten például egy 41-120 négyzetméter közötti lakás esetében az ár bruttó 20.990 forint, míg egy budapesti családi háznál 81-120 négyzetméter között 25.990 forint, 121-160 négyzetméter között pedig 27.990 forint. Országosan egy kicsit magasabbak az árak, az említett lakásméretnél 24.990 forint, a házak esetében pedig 29.990, illetve 31.990 forinttal számolhatunk.

Az energetikai tanúsítvány ára 2021 így is nagyon kedvező, nem véletlen, hogy az e-tanusitas.eu árgaranciát is vállal erre az árra. A személyre szabott árakért ráadásul lehetőség van letölteni az energetikai tanúsítvány kalkulátort, melyet a honlapon találunk meg.

A bababolt esetében nekem ugyan semmilyen intéznivalóm nem volt, de a tulajjal mindent átbeszéltünk, magát a tanúsítványt is. Ennek nagyon örültem, hisz most már tudom, hogy ha legközelebb energetikai tanúsítványra lesz szükségem, kihez fordulhatok. Lehetséges, hogy ez nem is olyan sokára el is jön, hisz szeretnék napelemre pályázni, ehhez pedig már szükség lehet erre.