Anyukaként is pöröghet az élet

Világéletemben szerettem pörögni. Ilyet még nem láttatok: kisgyerekként képes voltam reggel fél héttől akár másnap hajnalig rohangálni úgy, hogy csak enni tudtak leültetni pár percre, és ez felnőttként is így maradt. Amíg a csoporttársaim ásítoztak egy hosszú nap végén, én a kedvenc dalaimat énekelgetve készülődtem az esti buliba, ahol zárásig táncoltam. Hatalmas partiarc voltam, aki sosem tudott megülni egy helyben, úgyhogy gondolhatjátok, hogy senki nem nézte ki belőlem, hogy nekem lesz elsőnek gyerekem a népes baráti társaságunkból. Nem mintha verseny lenne az anyaság: akkor vállaljon az ember kisbabát, amikor készen áll rá minden téren – testileg, lelkileg és anyagilag is.

Én úgy éreztem, készen állok rá, de a környezetemben sokan kételkedtek bennem. Azt mondták, ha itt lesz a babám, már nem fogok tudni úgy szórakozni, mint eddig. Ezen nagyon kiakadtam: aki igazán ismer, az ugyanis tudja, hogy én nem csak akkor érzem jól magamat, ha bulizni megyek. Szeretek túrázni, futni, kertészkedni, utazni, sőt, falat mászni is. Ezeket a hobbikat pedig a gyerekemmel közösen is tudom majd élvezni, érveltem – na jó, a falmászást talán nem, de a többit igen. Akkor nagyon kinevettek emiatt.

Most viszont én nevetek, hiszen ez öt éve történt, és a kislányommal és a férjemmel azóta is aktív életmódunk van: hétköznapokon munka és ovi után játszótéren vagy parkban sétálgatunk, hétvégén nagyobb kirándulásokat is bevállalunk. Mióta a gyerekünk szobatiszta, ezek a programok nagyon könnyen kivitelezhetőek, hiszen elég egy kisebb hátizsákot vinnünk magunkkal a teljes pelenkázószettünk helyett. Sőt, az elmúlt évben elkezdtük úszni tanítani, ami olyan jól sikerült, hogy már magabiztosan fenn marad a vízfelszínen. Ezért döntöttünk úgy, hogy bevállalunk egy hajókázást idén nyáron, ami szintén nem mondható unalmas programnak. Szeretjük időben megtervezni a kirándulásainkat, úgyhogy a férjem már utána is járt a vitorlás bérlésnek a Balatonon.

Nos, amit megtudott, az az, hogy a vitorlás bérlés Balatonon nem is olyan nehézkes és drága, mint ahogy azt gondoltuk. Persze nagyban függ ez attól is, hogy melyik cégnél veszi az ember igénybe ezt a szolgáltatást: a férjem főnöke a BalatonPRO csapatát ajánlotta nekünk, mert személyes jó tapasztalatai vannak velük. Elhívtuk tehát vendégségbe, hogy meséljen nekünk a vitorlázás kalandjairól.

A férjem főnöke nagyon lelkesen kezdett bele a történetbe: először is elmondta nekünk, hogy ő már mindenféle felállásban volt vitorlázni a BalatonPRO segítségével, mert mindenféle csoportnak van megfelelő ajánlatuk, akár egy baráti kiruccanásról, akár egy romantikus, meghitt randevúról, akár családi kirándulásról van szó. Ennek persze mi is örültünk: kisgyermekes családként jó tudni, hogy a személyzet mindenre fel van készülve a fedélzeten. De nem csak a berendezés hangzott családbarátnak: a férjem főnöke arról mesélt, hogy italcsomagot is lehet rendelni, amit korlátlanul lehet fogyasztani, és kérésre még ételt is bekészítenek. Ez anyukaként nagy megkönnyebbülés, hiszen egy kisgyerek a legkiszámíthatatlanabb időpontokban lesz éhes vagy szomjas – jó tudni, hogy mindig tudni fogok majd neki adni valamit.

Ez a vitorlás bérlés Balatonon eddig nagyon jó ötletnek hangzott, de aztán eszembe jutott, hogy nyáron bármikor jöhet egy váratlan vihar, és akármilyen kalandvágyóak vagyunk a kis családommal, a zord időjárási viszonyoknak nem fogom kitenni a picit, mert egy vitorlázás sem ér annyit, mint az ő épsége. Ezt a vacsora közben is elmondtam, de a férjem főnöke megnyugtatott, hogy ilyenkor ingyenesen új időpontot kapunk, egy úgynevezett időjárási garanciát vállal a cég. Ráadásul a pótidőpont miatt sem kell aggódni, hiszen április elejétől november végéig nyitva áll a balatoni vitorlás bérlés lehetősége, mehetünk akár elő-vagy utószezonban is – persze a legjobb mégiscsak nyáron lenne, amikor csobbanni is lehet egyet a Balaton meleg vizében.

Egy biztos: a BalatonPRO vitorlázásán nem fogunk unatkozni. A férjem főnöke egyszer vitorlás alapoktatáson vett részt náluk, ami azt jelenti, hogy a kapitány megmutatta, hogyan kell irányítani a hajót, és a résztvevőket is bevonta a mókába. Ezt mind a hárman élveznénk. A sétavitorlázásról pedig azt mesélte nekünk, hogy lehorgonyoztak, mártóztak egyet a vízben, miközben hangszóróról szólt a zene és vízi játékokkal szórakoztak a kisebbek és nagyobbak egyaránt, frissítő italokat szürcsölgetve a fedélzeten. A BalatonPRO csapata tényleg mindenre gondol, ami egy jó vitorlás nyaraláshoz kell!

Külön érdekesség, hogy a férjem főnökének nincs vitorlás jogosítványa, így ő kapitánnyal együtt bérelt vitorlást, erre is van lehetőség, hogy tényleg mindenki számára elérhető legyen ez a tök szuper nyári program. A férjem még huszonévesen szerezte meg a vitorlás jogsiját, úgyhogy azt mondta, vezeti ő a hajót szívesen, bár kicsit fél, mert olyan vitorlásokat még nem vezetett, mint amiket a weboldalon láttunk. Aztán olvastuk, hogy hajóvezetőt csupán egy órára is lehet kérni, hogy csatlakozzon, amíg megismerkedünk a vitorlással. Ez az ajánlat azonnal megbízhatóvá tette a szememben a céget, hiszen szeretnék, hogy biztonságban érezzük magunkat, és ehhez minden segítséget felajánlanak, korrekt módon. 

A férjem főnöke sokszor részt vett már vitorlázáson, de azt mondta, hogy a vitorlás bérlés Balatonon itt, a BalatonPRO-nál a legjobb. Az ő teljes flottájuk ingyen használja a megadott kikötőket, ami sok megtakarítást jelent, például egy egész hétvégés hajókirándulásnál. Amikor ezt megemlítette, elgondolkodtunk azon, hogy vajon milyen időtartamra lenne érdemes mennünk. Én bevállalnék egy teljes hétvégét is, de azt sajnos nem lehet előre bekalkulálni, hogy a lurkó nehezen alszik-e majd a fedélzeten, vagy elringatja őt a víz.

Szerencsére ebben is rugalmas a BalatonPRO: nemcsak végletekben gondolkodnak. A két órás, kapitánnyal való hajókázás és a több napon át tartó vitorlázás között bőven van átmenet. Ráadásul szinte minden személyre szabható náluk: lehet plusz órát venni a hajókirándulásokhoz, és még a kikötőhelyszínt is megpróbálják a vendég számára legkényelmesebben belőni. Ezzel szerintem nem is lesz gond, hiszen a legnépszerűbb balatoni úticélokat láttam a weboldalukon felsorolva, amiket egyébként is minden éven fontolóra veszünk.

A BalatonPRO viszont sokkal több, mint egy szimpla vitorlás bérlési lehetőség a Balatonon: a férjem főnöke azt mesélte nekünk, hogy ő a felesége kezét a BalatonPRO egyik vitorlásán kérte meg tavaly, ami felejthetetlen élmény lett mindkettőjük számára. A személyzet hihetetlenül lelkes és segítőkész volt, maximálisan figyeltek arra, hogy minden meghitt és romantikus legyen: pezsgőt készítettek be nekik, a kapitány a nagy kérdés előtt elvonult, hogy semmi és senki ne zavarja a férjem főnökét, és az ő szíve választottját… a válasz természetesen igen volt!

Összenéztünk a férjemmel, és ebben a pillanatban döntöttük el mindketten, hogy csak a BalatonPRO csapatával vagyunk hajlandóak vitorlás kirándulást szervezni a Balatonra: ők nem a profitot, hanem az embert látják mindenkiben, és saját érdeküknek tekintik azt, hogy a lehető legemlékezetesebb és legélvezhetőbb órákat, napokat töltse el mindenki a fedélzetükön. Gondolom nem meglepő ezek után, mikor azt írom, hogy alig várom már, hogy nyár legyen!