Matrica, etikett nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda

Beugrottam a belvárosba pár dologért, mert nem mindent lehet megkapni Budaörsön – bár nagyon igyekeznek a szolgáltatók, hogy ezt már sokáig ne jelenthessem ki. A városban néhány hivatalos ügy mellett egy bababoltba is beugrottam, mert a legjobb barátnőm, Lea nemrég tért haza kórházból újszülött csemetéjével. Mivel az én környezetemben nem volt még kisbaba, ezért nem igazán tudom, hogy mit illik ilyenkor ajándékba vinni. Ezért hát úgy voltam vele, hogy bemegyek egy ilyen üzletbe, mert ott minden bizonnyal vannak már erre ajándékba ötletek, vagy akár összeállított csomagok is. Szerencsémre nagyjából 5 perc alatt sikerült elintézni az ügyletet, aztán mehettem is egyből vissza Budaörsre, ahol még be kellett ugranom pár nyomdai cuccért a tesómnak: Matrica, etikett nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda.

A testvérem grafikai tervezéssel foglalkozik és ha matricát kell nyomtatni, azt mindig a budaörsi Color Nyomdába küldi. Én meg mindig mehetek érte. Bár én nem vagyok szakmabeli, az én szemem is észreveszi a különbséget a jóminőségű és a silányabb termékek között. Ha viszont nem venném mindezt észre, még akkor is segít a weboldalon található leírás, hogy mit kell tudnia egy jó nyomatnak.

Először is, ahogyan azt a colornyomda.hu oldalon is leírják, azt fontos tisztázni, hogy milyen célra készül egy matrica. Legyen szó bármilyen vállalkozásról, azt talán ki lehet jelenteni, hogy előbb, vagy utóbb, de szükség lesz valamiféle matricára – vagy professzionális okokból, vagy legalább a gerillamarketing miatt. Ha a profi oldalát vesszük mindennek, akkor egyrészről beszélhetünk törvényileg előírt címkékről, amiket egy termékre muszáj ráragasztani. Hasonlóan beltéri jelleggel készülnek az irodai címkék, amik többnyire üresek, azért, hogy aztán a munkahelyen megkaphassák a szükséges feliratot. Aztán vannak az úgynevezett non-profit matricák, amik a klasszikus, albumban gyűjtős művészi termékek. És végül vannak a for-profit matricák, aminek ékes példája a már emlegetett gerillában kiragasztott márkaépítő céges logó.

Matrica, etikett nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda – már az elkészült termékekért kellett csak bemennem, ezért nagyon gyorsan végeztem itt is. Néhány szót azért váltottam az eladóval és arra kellett rájönnöm, hogy akit érdekel a téma, annak érdemes még tovább is görgetni a colornyomda.hu oldalát, mert nemcsak az etikettek típusairól írnak, hanem az anyagukról és más egyebekről is. Például, hogy beltérre leginkább papíralapú matricákat szoktak készíteni, míg a kültéri esetekre ez nyilván kevésbé működik, helyette inkább a vinyl matricákat érdemes kiragasztani.

Fontos tudni, ha valaki rendelni szeretne ilyesmit, hogy mit kell ahhoz megadnia, megmondania, hogy elkészítsék a kívánt termékeket. Egyrészt, először meg kell határozni, hogy milyen címkéről lesz szó, amit milyen körülmények között szeretnénk felhasználni. Fontos, hogy kinn vagy benn lesz felragasztva. Az is fontos lehet, hogy esetleg könnyen fel kell majd tudni szedni, mint mondjuk egy kuponhét utáni matricákat a pláza járólapjáról. Lehet még akár tekercses címke, dombormatrica, vagy akár biztonsági címke is. Aztán azt is tudatnunk kell a nyomdával, hogy milyen formájú lesz a matrica. Értelemszerűen a tekercsben kapható matricák hagyományosak, ahogy a négyzetesek is, de ettől mindenféle eltérő formára is van lehetőség. Ezeken kívül már csak a kültéri és beltéri felhasználást kell tisztázni, illetve a darabszámot. Végül pedig a jó matrica nemcsak a jó nyomdán múlik, hanem a jó minőségű grafikai terven is, ezért ez utóbbiból is érdemes professzionális terméket rendelni.

Ha egy jó nyomda kell az ország közepén, ahol a matricák is jó minőségben készülnek, akkor én már tudok egyet Budaörsön: Matrica, etikett nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda. Elvégre a grafikus szakember is őket választotta.