Napelem inverter – mert nem csak a babás holmikhoz konyítok!

Ez persze erős túlzás, hiszen nem vagyok valami nagy szaktekintély. Csak arról van szó, hogy a saját házunk tetején nem is olyan régen folytak napelemes munkálatok, ezért amikor azt hallom, hogy napelem inverter, akkor nem vagyok teljesen idegen ebben a környezetben. Nyilván a babaholmikat illetően sokkal szélesebb körben rendelkezek ismeretekkel, mint mondjuk, hogy milyen pelenkák léteznek, vagy hogy milyen játékot érdemes adni a különböző korosztályoknak. Ezek is olyan magától értetődő dolgoknak tűnnek, de valójában azért jó sok tapasztalat kell ahhoz, hogy mindent alaposan kiismerjen az ember – még akkor is, hogyha egy ilyen pici lény dolgairól van szó. De hát istenem, milyen csodás kis apróságokról is beszélünk! Viszont ez a cikk most nem ebben a témában fog íródni, ha babáznátok, akkor gyertek be inkább az üzletbe.

A mai téma sokkal inkább a beharangozónak megfelelő: a napelem inverter. Ha már napelemes rendszerekről beszélünk, akkor ezek tulajdonképpen a rendszer szívét-lelkét képzik. Először én sem tudtam, mi is az a napelem inverter, úgyhogy most azt is gyorsan megírom, mert egyáltalán nem ciki nem tudni. Olyan berendezésről van szó, ami azért felel, hogy a napból nyerhető energia a háztartásban is hasznosítható formába kerüljön. Egyszerűsítve leírom az egész folyamatot.

A napból mágneses sugárzás érkezik a Föld irányába, amit képesek vagyunk felfogni a napelem panelekkel. Ezekben a panelekben olyan kristály van, amely úgynevezett piezoelektromos tulajdonsággal bír. Ez azt jelenti, hogy egy külső gerjesztés hatására – ami jelen esetben a Nap mágneses sugárzása – rezgésbe jön. És mint tudjuk, ha egy testnek mozgási energiája van, akkor az energia átalakításával akár elektromos energiát is nyerhetünk. Ebben az esetben pontosan ez történik – a mozgási energiából egyenáram keletkezik. Ez viszont még nem elég jó nekünk, hiszen a háztartásokban váltóáramot használunk. Hoppá! Ezért kell a napelem inverter!

A napelem inverter tehát egy olyan eszköz, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja, az itthoni esetben egészen pontosan 50 Hz-es és 230 V-os feszültségű váltóáramot készítenek az inverterek, amiket ezek után gond nélkül tudunk a háztartásban hasznosítani gyakorlatilag bármire, amire elektromos energiát fogyaszt.

Az, hogy ez az átalakítás mennyire sikerül hatékonyan, rendkívül nagy szerepet játszik az inverter. Ez az oka annak, hogy ezt lehet talán a rendszer lelkének, vagy szívének nevezni. Hiszen, ha ez nem működik kellően jól, hiába van sok panel a tetőn, nem fog annyi energiát hozni a házhoz, mint amennyit lehetne belőle nyerni. Szóval az inverter megválasztása különösen fontos, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a telepített rendszerből.

A napelemesrendszerek.info oldalon, ami egy információs portál nagyon sokat lehet olvasni ennek a kérdésnek a fontosságáról. Arról is részletesen írnak, hogy milyen gyártó termékeit javasolják és mégis milyen megfontolásból. Nem árulok zsákbamacskát, itt a Sharp termékekről van szó, méghozzá azért, mert nekik van a legnagyobb tapasztalatuk ebben az ügyben – évtizedekkel beelőzték a többi gyártót. De ha részletesebben szeretnétek erről olvasni, akkor lessétek meg magatok is az említett oldalt, mert sok ehhez hasonló érdekességre találhattok még nem csak inverter témakörben, de a napelemes dolgok teljes területén.

A napelem inverter tehát egy kardinális kérdés, nem érdemes vele spórolni, hiszen ha ezen próbáljuk meg levágni a rendszer árát, akkor a további megtérülési lehetőségeinket rontjuk el saját magunknak. Szóval, ha egyszer belevág az ember, nem érdemes ilyesmin spórolni, sokkal inkább nézzetek utána, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak éppen aktuálisan – erről is tájékozódhattok a napelemesrendszerek.info oldalon. Hiszen mindig van valamilyen 0%-os hitel, vagy akár vissza nem térítendő támogatás, nem csak a napelem inverterre, hanem a teljes napelemes rendszerekre, vagy akár a ház átfogó energetikai felújítására. Legyetek résen!